Sluiten

Alternative facts

"Het ergste van een leugen is dat iemand je de waarheid niet waard vond."

Onze visie

Eerlijkheid is de basis van iedere gezonde relatie. Toch beginnen veel arbeidsrelaties met hele leugens of halve waarheden. In meer dan de helft van alle CV’s staan onjuistheden. Deze zijn er in drie gradaties:

Halve waarheden: Het weglaten van informatie. Bijvoorbeeld opleiding op het CV opvoeren zonder aan te geven of deze met een diploma is afgerond of hoe lang de studie geduurd heeft.

CV-Pimpen: Het opleuken en aandikken van informatie. Bijvoorbeeld een functie wat zwaarder omschrijven dan de werkelijkheid of een gat tussen twee werkgevers dichten door creatief met start- en einddata te rommelen.

Hele leugens: Van liegen over een reden van vertrek, het opvoeren van valse werkgevers tot en met complete fictie of nep diploma’s.

Wat weinig sollicitanten zich realiseren is dat creatief en selectief omgaan met de waarheid tijdens een sollicitatie, niet alleen een grond is voor ontslag, maar zelfs een strafbaar feit is waar tot 6 jaar gevangenisstraf op kan staan.

Werkgevers doen er goed aan om bij sollicitatieprocedures voldoende onderzoek te doen. Dat kan door goede vragen te stellen, bij twijfel het CV te laten toetsen, de sollicitant te vragen originele diploma’s en getuigschriften te overleggen, referenties in te winnen en expertise van deskundigen in te schakelen.

Sollicitanten doen er goed aan om wat meer gebruik te maken van de kracht van de waarheid. Iemand die eerlijk bekent dat hij/zij het bij een werkgever totaal verprutst heeft, zal enorm veel respect en waardering oogsten voor deze onverwachte en onalledaagse openheid. Zo’n sollicitant onderscheidt zich door buitengewone eerlijkheid en zelfreflectie. Dat geeft vertrouwen en legt ook de basis voor verdere ontwikkeling en groei. Met slappe smoesjes leg je de verantwoordelijkheid voor falen of tegenslag buiten jezelf neer. Eerlijkheid toont kracht en voorkomt dat je dezelfde fouten opnieuw maakt.

Bovendien leidt eerlijkheid tot krachtiger relaties, minder stress of zorgen en meer zelfacceptatie. Jij bent die waarheid toch ook waard?

« Terug naar het overzicht