Sluiten

B+

"Gelukkige mensen hebben niet het beste van alles, maar maken van alles het beste."

onze visie

Wat een bofkonten zijn wij toch in dit kikkerlandje. Nederland staat fier bovenaan vele internationale lijstjes. Van innovatie, gezondheidszorg en veiligheid tot pensioenen, onderwijs en vrijheid. We zijn waarschijnlijk het meest aangename landje op aarde om in te wonen en te werken. Yeah!

Maar niets is minder waar. We klagen wat af in Nederland. Over het weer, de politiek, Europa, de zorg, het onderwijs, de integratie of de werkdruk. Het is nooit goed. Bij voorkeur klagen we over dingen waar we zelf niets aan doen. Onvrede waarvan we de schuld mopperend bij anderen neerleggen. Bij de politiek bijvoorbeeld, bij de werkgever of bij een collega. Een klager vindt gemakkelijk een gretig publiek dat instemmend met de klaagzang meehuilt. Want mopperaars krijgen veel aandacht. In de markt, de media of meetings.

Hoe beter Nederland op de lijstjes scoort, hoe meer gemopper je hoort.

Sommige mensen menen dat je met klagen je hart lucht. Even saamhorig verzuren met je buurvrouw aan de keukentafel, je collega aan het bureau of met je facebookmatties in je bubble van gelijkgestemde sociale ontevredenheid. Het is een geaccepteerde uitlaatklep waarin we een bevestiging van ons ongenoegen vinden. We zijn even wat stoom kwijt, maar in de ketel blijft het borrelen. Wel opgelucht, niet opgelost.

De mopperaars worden geen blijere mensen van alle aandacht die het klagen oplevert. Hoe meer je voor ze oplost, hoe pietluttiger de problemen waaraan ze zich zullen ergeren.

Klagen is vooral zinloos en reactief. De klager is een toeschouwer, die op de tribune van zijn eigen leven heel hard boe roept. Omdat er iets op het veld gebeurt wat hem niet zint. Hoe meer aandacht we schenken aan het boegeroep vanaf de zijlijn, hoe passiever de klagers worden. Zij signaleren geen problemen, zij zijn het probleem.

Er verandert pas wat als je zelf in beweging komt. Vijf Nederlandse multinationals sloten dit weekend een pact tegen negativisme en populisme: Aandacht voor wat goed gaat in Nederland, waar we sterk in zijn en hoe we dat verder laten groeien. Zodat we dit land nog mooier kunnen maken. Focus op kansen vanuit een actief en positief zelfbeeld.

Je hoeft geen multinational te zijn om het verschil te maken. Een positieve attitude, leidt tot positieve resultaten. Elk bedrijf, elk team en elke ‘maandagmorgenquote’ lezer kan dit voorbeeld volgen, liken en verder verspreiden.

Maak er een zonnige dag van! B+, oftewel: Be Positive!

« Terug naar het overzicht