Sluiten

Kliekjescoalitie

"Uit 90% van de peilingen blijkt, dat 90% van de peilingen niet kloppen."

onze visie

Over iets meer dan een week zijn de verkiezingen. Er worden ons de laatste weken allerlei aantrekkelijke gerechten voorgeschoteld. Er is een partij van de bitterballen, een partij voor tomatensoep, een partij die zure kool stampt maar er geen recept voor heeft, één die biologisch wil eten en een partij die op komt voor draadjesvlees. De één wil weer terug naar de spruitjestijd, de ander vindt het tijd voor Sis Kebab en dan hebben we nog niet eens alle koekenbakkers besproken. Keuze genoeg!

Tijdens de campagne debatteren de chefs om het hardst welk gerecht het meest verantwoorde menu voor Nederland is. Daarbij schuwen ze niet om de ander, inclusief diens schotel, voor rotte vis uit te maken. Feest van de democratie of ordinaire foodfight? Maar na de verkiezingen staan ze gewoon weer samen in dezelfde pan te roeren, want er zal toch iets geserveerd moeten worden. Dus wordt er water bij de wijn gedaan, ingrediënten tegen elkaar uitgeruild en komt er altijd weer een maaltijd op tafel… die vlees noch vis is. Daardoor zullen over vier jaar nog meer mensen teleurgesteld zijn in de politiek. Omdat ze het prakkie weer niet te pruimen vonden, of omdat de soep waarop ze gestemd hadden niet zo heet bleek te worden gegeten, als tijdens de campagne werd opgediend.

Iedereen warmt thuis wel eens wat kliekjes op. Lekker makkelijk, maar de meeste smaak en vitamines zijn er wel uit. Niks mis mee voor de dagen waarop we weinig zin of tijd om fatsoenlijk te koken hebben en snel iets op tafel willen zetten. Een restaurant dat echter haute cuisine belooft, maar opgewarmde kliekjes serveert, zal spoedig geen klandizie meer hebben. Dat geldt voor elk bedrijf dat geen duidelijke keuzes maakt of haar beloftes niet nakomt. Dus ook voor de politiek.

Hoe anders zou het zijn als we onze politieke peppie en kokkies zouden vragen om vóór de verkiezingen consensus te bereiken over onze maaltijd. Gewoon een menu met gerechten die bij elkaar passen en elkaars smaak versterken. De prijs van die maaltijd wordt vooraf netjes doorgerekend. Uiteraard zijn er verschillende combinaties mogelijk en mogen koks met meerdere collega’s menu’s samenstellen waarop dan gestemd kan worden. Want er moet immers wel wat te kiezen zijn. Het winnende gerecht wordt na de verkiezingen bereid en uitgeserveerd. Gewoon precies zoals in het recept staat beschreven. Als wij het dan niet lusten, dan is dat jammer, maar was dat wel onze eigen keuze. Dan kiezen we over vier jaar vast iets dat beter smaakt.

« Terug naar het overzicht