Sluiten

Kleurverschil

"Een bloem meet zich niet met een andere bloem, ze bloeit gewoon."

onze visie

Er zijn weinig thema’s waarover meer clichés bestaan dan over teamwork. We vinden samenwerking allemaal bijzonder belangrijk en toch blijkt het in de praktijk voor de meeste teams erg lastig om het maximale rendement uit de onderlinge samenwerking te halen. Een groep mensen die in een bedrijf samenwerkt is iets totaal anders dan een team, zelfs als ze samen een app-groepje hebben. Mensen kiezen voor een baan en krijgen de collega’s er gratis bij. Daardoor ontstaan groepen van individuele toppers die min of meer onvrijwillig op elkaar zijn aangewezen. Onderlinge verschillen leiden soms tot onderhuidse frustraties. Als de prestatiedruk toeneemt komen er spanningen. We zullen dan eerder ons eigen straatje schoonvegen, dan met elkaar een bezemwagen bouwen en besturen.

Teamwork is het enige duurzame concurrentievoordeel dat grotendeels onbenut blijft, zegt managementdeskundige Patrick Lencioni. Hij beschrijft vijf grote frustraties die de samenwerking saboteren: gebrek aan vertrouwen, angst voor confrontatie, gebrek aan betrokkenheid, afschuiven van verantwoordelijkheid en niet-resultaatgericht werken. Dat klinkt zwaar en voor velen in eerste instantie niet herkenbaar. Toch heeft elk team er in meerdere of mindere mate last van. Met een vorm van onderlinge competitie tot gevolg. Om een plek in het team, om waardering of om promotie. Alle aandacht die dat vraagt, gaat ten koste van de slagkracht naar buiten.

Interventies in samenwerking en teambuilding zijn er meestal op gericht om het wij-gevoel te versterken. Als we het leuk hebben samen, zullen we ook geneigd zijn om ons meer aan elkaar aan te passen en ons wat milder op te stellen. Daar zit wat in, maar dat brengt ons nog niet het duurzame concurrentieverschil wat we als team zouden kunnen maken. De kracht van het team vergroten we juist niet door de onderlinge kleurverschillen te verkleinen. Dan krijg je vijftig tinten flets. Het leuk met elkaar kunnen vinden is mooi meegenomen, maar nooit een doel op zich. Een team is er niet voor het team zelf, maar om samen het verschil naar buiten toe te maken.

Onze teambuilding is daarom juist gericht op het begrijpen en koesteren van de onderlinge verschillen. Niet aanpassen, maar aanvullen! Hoe groter de verschillen tussen de teamleden, hoe groter het potentieel als zij elkaar vanuit individuele kracht gaan versterken.

Geen enkele collega heeft jouw talent, persoonlijkheid of kleur. En jij hebt niet de kwaliteiten, het karakter of de kleur van je collega’s. Maak er een mooi boeket van, het is lente!

« Terug naar het overzicht