Sluiten

Ei-gen-wijs

"Als je op eieren loopt, maak dan vooral geen rare sprongen."

onze visie

Wij beoefenen ons mooie vak vanuit onze passie voor mensen. Oprechte interesse in waar iemand vandaan komt, waar diegene naar toe onderweg is en welke ontwikkeling nodig is om daar te komen. In onze visie zijn directe en diepgaande vragen, gesteld vanuit oprechte interesse, het meest krachtige assessmentinstrument.

Daarmee worden het zelden standaard gesprekken in onze spreekkamers. Niet de gebruikelijke ‘sollicitatiequiz’, maar diepgaande gesprekken, vaak over persoonlijke onderwerpen.

Mag je dan zomaar alles vragen?

In deze tijd kunnen bepaalde vragen onbedoeld, zomaar als beledigend, discriminerend of ongepast worden beschouwd. Je mag immers geen onderscheid maken in bijvoorbeeld leeftijd, afkomst, geslacht of handicap. Dat is terecht.

Maar mag je deze onderwerpen dan ook niet bespreken? Of zou je het er soms juíst over moeten hebben? Om te begrijpen waar de ander staat, juist om de ander serieus te nemen, echt te willen kennen, begrijpen en waar mogelijk te adviseren.

Wanneer vragen slechts bedoeld zijn om te beoordelen of de ander zonder brokken door de hoepel van de opdrachtgever kan springen, dan deugt het niet.

In onze beleving mag je echter elk onderwerp bespreken en elke vraag stellen. Mits je dat doet vanuit de juiste intenties, oprechte persoonlijke belangstelling én gezonde sensitiviteit. De gesprekspartner mag immers ook ‘passen’ voor een vraag of onderwerp.

Richt je meer op de mens dan op de match en wees zorgvuldig, maar niet voorzichtig. Die stijl wordt door veel kandidaten als bijzonder en onderscheidend ervaren.

Maar wat vind jij? Mag je alles vragen? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en willen daar graag van leren.

Fijne paasdagen!

« Terug naar het overzicht