Sluiten

Spraakmakend

"Kies voor tegenspraak, er is altijd iemand die meer weet." (Gerrit Zalm)

onze visie

Niets ontmaskert een leider zo duidelijk, als de wijze waarop hij omgaat met zijn macht. Daar zagen we afgelopen week weer desastreuze voorbeelden van. Kim Jong-un, Assad, Erdogan, Poetin, Trump. Ze doen zorgwekkend hard hun best om hun stoere spierballen en superioriteit te bewijzen en kennen geen grens in power, propaganda of provocatie.

Een leider die écht gelooft in zijn macht, hoeft die macht niet te gebruiken om haar te behouden. Alleen een leider die bang is om z’n macht te verliezen, heeft decreten, geweld, bedrog en agressie tegen oppositie of vrije pers nodig. De zwakte van dit soort leiders komt helaas pas aan het licht, nadat er onherstelbaar veel schade is aangericht, aan de waardigheid van mensen, de economie en het vertrouwen.

Echte leiders klampen zich niet vast aan hun stoel, maar aan het doel.

De werkelijke kracht van een leider meet je af aan de mate waarin tegenspraak op prijs wordt gesteld. Daarmee is ook in ons eigen land een politiek leider die geen inspraak van leden wenst, debatten uit de weg gaat, de pers ontloopt en onze onafhankelijke rechtspraak verwerpt, per definitie volkomen ongeschikt om te regeren en een potentiële ramp voor het land.

Dat geldt evenzo in organisaties wanneer teamleiders, managers of directeuren tegenspraak en feedback overschreeuwen of onderdrukken. Afgelopen week werd Erik Staal van het failliete Vestia opgepakt en kwam Joop Munsterman met zijn visie op de teloorgang van FC Twente. Beiden treffen vanzelfsprekend geen enkele blaam voor de ravage die ze hebben aangericht. Ze voelen zich eerder slachtoffer dan verantwoordelijk. Beiden hadden de tegenspraak en controle op hun macht zorgvuldig uit de weggeruimd, zodat ze hun macht ongestoord konden misbruiken.

Tegenspraak als selectiecriterium voor leiderschap. Niet voor niets besteden wij daar in onze selectieassessments buitengewoon veel aandacht aan. Laat iemand een test maken en je leert iets over zijn potentie en kwaliteit. Geef daar feedback op en je leert iets over zijn persoonlijkheid.

Welke leider verdient jouw organisatie?

« Terug naar het overzicht