Sluiten

Twillicitatie

"Toen ik moe was van het zoeken, leerde ik vinden."

onze visie

Vandaag organiseert het UWV in samenwerking met Twitter een onlinebanenmarkt voor vacaturehouders en werkzoekenden in Nederland. De bedoeling is dat werkgevers hun vacatures tweeten met de hashtag #jouwbaan en werkzoekenden vrolijk twitterend laten weten dat ze beschikbaar zijn. Het is 24 april 2017. De werkeloosheid daalt inmiddels even hard als het aantal actieve twitteraars. Of iets cynischer: De twee groepen die het in de huidige krapte op de arbeidsmarkt nog wél lastig hebben, zitten uitgerekend nauwelijks op twitter: De 55-plusser, die ooit nog leerde solliciteren met een handgeschreven brief. En de 25-minner voor wie twitter echt zóóó 2014 is.

De vraag is dus of deze doelgroepen bereikt én geholpen worden met de goedbedoelde actie van de dag. Een sterk online CV en structureel actief zijn op LinkedIn, biedt waarschijnlijk meer perspectief. We zullen ons steentje echter bijdragen en braaf onze vacatures nog een keer delen in 140 tekens #jouwbaan. Of neem een kijkje op www.siebertwassink.nl/vacatures. Voor werkzoekenden die vandaag willen shoppen op de online banenmarkt, hebben we ook een paar praktische tips:

  1. Zorg voor een volledig profiel met een zakelijke foto, een bio en een link naar jouw online cv
  2. Word onderdeel van jouw branche door mensen en organisaties op jouw vakgebied te volgen
  3. Zoek en volg regionale recruiters en relevante twitteraccounts met vacatures uit jouw vakgebied
  4. Laat weten wat je zoekt en vooral wat je komt brengen, wees oprecht en laat zien wie je bent
  5. Help anderen door vacatures en online sollicitaties onbaatzuchtig te delen en re-tweeten

Anno nu, dient elke werkzoekende zijn eigen deskundige in het vinden en houden van werk te zijn. Wie daar beter in wil worden en gelooft dat persoonlijk, betekenisvol contact meer is dan twitter of whatsapp, kan ook gewoon eens deelnemen aan een ‘koffiepauze voor werkzoekenden’ in de plaatselijke offline internetdatabase. Vroeger ook wel bekend als ‘de bibliotheek’, je weet wel, waar ze van die boeken hebben, in print…

Op 60 bibliotheeklocaties organiseert de Levende sollicitatiegids regelmatig Walk & Talk bijeenkomsten voor werkzoekenden. Een krachtige en kosteloze kans om je professionele netwerk in je eigen regio te versterken, te leren van sollicitatiecoaches én ervaringen van collega werkzoekenden.

Het is #jouwbaan

« Terug naar het overzicht