Sluiten

Hyperfocus

"Het geheim van ieder succes is de focus op het doel."

onze visie

Vandaag is het de dag van de arbeid. Voor de één een vrije dag in de meivakantie, voor de ander een welkome werkdag. Want in deze periode van opvolgende feestdagen blijft het werk zich opstapelen en is het soms lastig om de focus te hervinden.

Vandaag is het ook de dag dat de kampioen van het concentreren, Jeannette Wallerbos exact tien jaar bij Siebert & Wassink aan de slag is. Tien jaar focus, volharding en kwaliteit in haar werk als assessor, coach en adviseur. Jeannette kan zich, als geen ander, op haar doel concentreren. Daar kunnen we allemaal wat van leren. Daarom vandaag vijf tips om in een hyperfocus te komen:

1. Maak het belangrijk! Realiseer je vooraf waarom je deze klus goed en gefocust wilt doen. Wat het je oplevert als je dit scherp en succesvol aanpakt, of wat het je kost als je je laat afleiden of laksig lanterfantert. Neem vijf minuten om deze waaromvraag voor jezelf te beantwoorden. Dat brengt je verder dan je te verzuchten dat je zo druk bent.

2. Doe één ding tegelijk. Als je op twee hazen jaagt, ontsnappen ze allebei. Weet dus wat je moet doen en in welke volgorde. Maak een actielijst en werk ze één voor één af, zonder tussendoor aan iets nieuws te beginnen. Anders is je werkplek aan het einde van de dag een vrijmarkt van on-afgeronde taken.

3. Hak grotere projecten in behapbare stukjes en deelactiviteiten. Alles wat af is geeft rust én voldoening. Dat motiveert meer dan die grote berg die zo tergend langzaam lijkt te slinken.

4. Wordt kortstondig kluizenaar. Isoleer jezelf van alles en iedereen. Sluit je op in een hok en af voor anderen (sorry collega’s). Praat met niemand, houd je telefoon en andere aandachtstrekkers uit je buurt. Je bereikt alleen grote dingen, zonder afleiding van de kleine dingen.

5. Bepaal uitdagende en haalbare tussendoelen voor jezelf. Wat wil je op welk moment af hebben? Gun jezelf tien minuten rust voor koffie, collega’s of buitenlucht als je dat deeldoel hebt gehaald. En door….

Nou vort! An die arbeid. Het is er écht zo’n dag voor.

« Terug naar het overzicht