Sluiten

Bestureluurs

"Burgers zijn statistieken, klanten zijn mensen."

onze visie

Gemeenten in Nederland zijn bezig met een ingrijpende verandering van hun dienstverlening. Van een aanbodgerichte overheid, naar een vraaggestuurde overheid. Van buiten naar binnen  vernieuwen dus. Dat klantgericht werken betekent niet alleen anders omgaan met de burger als klant, maar ook op een andere manier omgaan met informatie, beleid, budgetten, procedures én collega’s. Het centraal stellen van de inwoner als klant lijkt vanzelfsprekend, maar vormt een enorme stap, vanuit een historie waar recht, regels en richtlijnen van oudsher de veilige handvatten voor het handelen gaven.

Dit nieuwe klantperspectief van gemeenten vraagt om andere vormen van samenwerken. Binnen de gemeentelijke organisatie, tussen overheden en vooral ook tussen inwoners en overheid. De ouderwetse overheidsdienaar die instructies uitvoert zonder aanziens des persoons, maakt plaats voor de participerende professional die binnen kaders én samen met inwoners en organisaties tot initiatieven, oplossingen en besluiten komt. Dat komt met botsingen van systemen en culturen tussen de wenselijke wereld en de werkelijke wereld.

Morgen, dinsdag 16 mei, vindt het seminar ‘Over klanten gesproken’ plaats. Tijdens deze dag krijgen medewerkers van alle Twentse gemeenten en overheidsorganisaties, een inspirerende spiegel voorgehouden. We zijn er als Siebert & Wassink trots op, dat we dit seminar samen met Twentse Kracht en Loadstar hebben mogen initiëren en organiseren. Het belooft een actieve, boeiende en soms confronterende dag te worden met onder meer Jos Burgers (expert in klantgerichtheid) en Anneke Raven (Burgemeester van Hellendoorn).

In onze visie gaat veranderen het meest effectief als je dat van buiten naar binnen en van onder naar boven organiseert. Het recept voor verandering van de Twentse overheid, wordt dan ook door de deelnemers zelf geschreven. Het seminar is tevens het startsein voor de leergang dienstverlenend werken in de nieuwe overheidsorganisatie die wij in opdracht van Twentse Kracht hebben ontwikkeld. Organisaties met talent versterken. Dat is onze missie.

« Terug naar het overzicht