Sluiten

Zo völle a’j etten kunt

"Honesty is better than sugar-coated bullshit."

onze visie

Het had weinig gescheeld of Wok Wamelink uit Winterswijk, was onbedoeld wereldberoemd geworden. Afgelopen maandag bespraken twee mannetjes van 3FM radio het fenomeen All-you-can-eat. Één van beide DJ’s meent te weten dat Wok Wamelink pizza’s van Dr. Oetker serveert. Het tweetal waant zich even Woodward en Bernstein die een Winterswijks Watergate aan het licht brengen en besluiten het restaurant te bellen. Ze krijgen een vrolijke medewerkster aan de lijn, die al even aardig als eerlijk is. De heren blijken verkeerd geïnformeerd te zijn. De Wamelinkse pizzapunten zijn niet van Dr. Oetker, maar van de Lidl...

De kirrende radiomannetjes komen niet meer bij van het lachen na deze onverwachte wending uit Winterswijk. Hihi, wat een grap en oh oh, wat een schande. Ze gieren het uit van de pret. Op deze ontwapenende openheid was niemand voorbereid.

Waarschijnlijk zou elk Hilversums restaurant zo’n medewerkster ogenblikkelijk een veeg uit de pan hebben gegeven. Eetgelegenheden etaleren zich graag met mooie marketingkreten zoals ‘onze verrassende smaakcombinaties, culinaire proeverij en eerlijke producten’. Terwijl we allemaal weten dat dit vaak flauwekul is. Een Achterhoeker wordt liever bespot om zijn eerlijkheid dan gelauwerd door zijn leugens.

Doe maar normaal, het is zoals het is en niet anders. Dat maakt de Achterhoek zo écht. Wie zijn restaurant ‘Wok Wamelink’ noemt, belooft overduidelijk geen Michelin kwaliteit. Dat snapt zelfs een fijnproever. Veel eten, voor weinig geld en een bult gezelligheid. Vooral de buitengewoon vriendelijke houding van de Wamelinkjes schijnt iets bijzonders te zijn. Je gast en welkom voelen. Dat is bijna net zo zeldzaam als een Italiaan in de keuken van een pizzeria.

Naar verluid heeft het Winterswijkse restaurant over klandizie dan ook niets te klagen. In tegenstelling tot het langzaam wegkwijnende 3FM, waardoor het radio-item nooit het gesprek van de dag zou worden.

In een week waarin het nieuws werd overspoeld door integriteitscommissies en speciale aanklagers, was het een verademing dat eerlijkheid en transparantie, hier dicht bij huis, nog gewoon bestaat.

« Terug naar het overzicht