Sluiten

FF Bomen

"Een boom die valt maakt meer lawaai dan een bos dat groeit."

onze visie

Aandacht is een schaars goed. Je kunt het, net als tijd en geld, maar aan één ding tegelijk besteden. In de meeste organisaties is de tijd die leidinggevenden aan mensen besteden sowieso al schaars. En dan gaat 80% van die mensenaandacht ook nog eens uit naar minder dan 20% van de medewerkers. De boven-presteerder die zichzelf in de kijker speelt én de onderpresteerder die van alles heeft, behalve een consistente bijdrage.

De grote middengroep, 80% van het potentieel, komt er meestal maar bekaaid vanaf. Consistente presteerders verzetten over het algemeen meer werk, zijn het meest loyaal, maar krijgen minder aandacht van hun leidinggevende en ook minder carrière kansen. Je hoort ze niet klagen of om aandacht vragen, maar ze worden nauwelijks uitgedaagd op hun talent of geprezen voor hun constante prestatie. Ze doen hun ding en vallen niet zo op. Maar juist in deze groep zitten de verborgen helden. Die, wanneer ze gezien en gehoord worden, uitgroeien tot de dragende pijlers van de organisatie.

De typische hoog-presteerder vraagt veel aandacht en doorgroeimogelijkheden tot deze uiteindelijk vertrekt wanneer elders een kans lonkt. De typische onderpresteerder kost veel (negatieve) aandacht totdat deze uiteindelijk met veel bombarie vertrekt. Meestal met een dure transitievergoeding als afscheidscadeau.

Ondertussen doet de grote middengroep het werk van deze stereotypische uitschieters er gewoon even bij. Omdat de topper oh zo druk is met leuke projecten en MD trajecten en de ongemotiveerde slacker oh zo druk is met niemand weet wat.

Ga wat vaker bomen met zo-maar-een-collega. Zo’n teamlid die het prima doet, maar nooit echt opvalt. Alles wat je aandacht geeft groeit.

« Terug naar het overzicht