Sluiten

Dienstbaar leiderschap

"Nederigheid is niet minder van jezelf denken, maar minder aan jezelf denken."

onze visie

Als je de huidige generatie presidenten hoort razen, schuimbekkend vanuit hun eigen gelijk, hongerig naar macht, elke vorm van kritiek overschreeuwend, dan zou je bijna gaan denken dat miljoenen jaren evolutie ons helemaal niets heeft opgeleverd. Het alfa-mannetje uit het dierenrijk; primitief, overheersend en masculien. Meestal niet de leider die goed voor de groep zal zorgen, maar leider geworden omdat hij geleerd heeft het voor zichzelf goed te regelen.

In het dierenrijk bestaat het alfavrouwtje overigens ook. Daarbij moet je je geen voorstelling maken van een vrouw die dominant en mannelijk gedrag overneemt, om zich in een mannenbolwerk omhoog te wurmen. Het alfavrouwtje uit het dierenrijk, zoals de bijenkoningin, hoeft zich niet te bewijzen door haar gedrag of geschreeuw. Zij ontleent haar leiderschap aan wie zij is, niet door wat zij bereikt.

Dienend leiderschap waarbij het niet draait om hoe belangrijk je kunt worden, maar hoe belangrijk je kunt zijn voor je volk.

Masculiene machthebbers uit de historie, zullen nog lang herinnerd worden. Met afschuw over de destructie en droefenis die ze veroorzaakten, voordat hun macht en hun rijk onvermijdelijk in elkaar zou sodemieteren. Met de huidige generatie primitieve presidenten zal dat waarschijnlijk niet anders zijn. Feminiene, ofwel dienende leiders worden ook nog lang herinnerd… én geëerd! Vanuit warmte en dankbaarheid, voor alle wijsheid en welzijn die zij hun volk nalieten. Vaak stonden ze op in extreme omstandigheden en waren ze bereid om persoonlijk alles op te geven, om daarmee generaties van vrede, vrijheid en voorspoed te voorzien.

Ondanks hun nederigheid zijn het beslist geen slapjanussen of zachte heelmeesters die dienende leiders. Ze geven wel degelijk richting en stellen duidelijke grenzen. Ieders dienaar, niemands knecht! Dat is wat sommige moderne leiders in organisaties weleens vergeten. Ze willen vooral coachend en aardig zijn en gaan confrontatie daarom liever uit de weg.

Nederigheid is je trots opgeven, maar je eer behouden. Trots gaat over de kunstmatige bewondering die je van mensen uit je omgeving nodig hebt, om je van binnen een stukje beter te voelen. Nederigheid gaat over de oprechte bewondering die je van binnen voelt voor mensen uit je omgeving, waardoor zij zich een stukje beter zullen voelen.

Wil je graag iets belangrijks worden, of wil je liever belangrijk zijn?

« Terug naar het overzicht