Sluiten

The Lion Queen

"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win." Mahatma Gandhi

onze visie

Wat een heerlijk zomersprookje hebben de oranje dames ons in eigen land voorgeschoteld. In een kolkende Grolschveste werden ‘we’ na bijna 30 jaar eindelijk weer EUROPEES KAMPIOEN VOETBAL!

Het is stil aan de overkant! Waar oudere en ietwat verzuurde voetbalmannen als Ronald Waterreus, Aad de Mos, of Arnold Mühren achter hun commentaartafels de afgelopen weken nog schamperend verklaarden dat vrouwenvoetbal in vergelijk met de mannen maar weinig voorstelt.

Vrouwen hebben geen verstand van voetbal, menen veel van dit soort fossielen nog altijd. Deze mannen maakten met hun denigrerende diskwalificaties vooral duidelijk dat het omgekeerde sowieso waar is: Mannen hebben (nog) geen verstand van vrouwenvoetbal. Het is een andere sport met een eigen dynamiek. Het vrouwenvoetbal voortdurend vergelijken met en afmeten aan het mannenvoetbal is een raar fenomeen dat bij geen enkele andere sport op deze manier gebeurt.

Schamper doen over de prestaties van nieuwkomers op de markt is altijd dom. Dat hebben veel traditionele bedrijven inmiddels duur moeten bekopen met de komst van disruptieve bedrijven als Cool Blue, Airbnb, Spotify, Buurtzorg of Über. In het begin lijkt het niet zo’n vaart te lopen, maar al snel vallen gevestigde namen om of hebben er op zijn minst flink last van.

Binnenkort zullen ook de Waterreuzen van deze wereld omvallen. Omdat voetbalcommentaar zoveel positiever en frisser kan. Net zoals het voetbal zelf, in de finale gisteren. Grote finales in het mannenvoetbal lijken vaak meer op verkrampte schaakwedstrijden, waarin beide ploegen elkaar geen duimbreed ruimte willen geven en vooral bang zijn om te verliezen. Ze eindigen meestal met een lelijk en eenzaam doelpunt of in een verlenging met strafschoppen. Hoe verfrissend en bruisend was de finale gisteren in Enschede. Beide ploegen gingen er met volle energie in, speelden vrijuit en maakten er een echte wedstrijd van. Azijnzeikers overtuig je niet door hun product te willen imiteren. Je snoert ze gewoon keihard de mond door je eigen aantrekkelijke spel te spelen en daarin een topprestatie te leveren.

« Terug naar het overzicht