Sluiten

Echt Súper man!

"Geen organisatie kan overleven als het een genie of superman nodig heeft om het te beheersen. Het moet zo georganiseerd zijn dat doodgewone mensen buitengewone dingen doen."

onze visie

Waar staan we voor en waar gaan we voor? Twee cruciale vragen waarover binnen organisaties te weinig of te eenzijdig wordt gesproken. We nemen maar aan dat iedereen wel ongeveer weet wat er wordt verwacht of geven daar eenzijdig (top-down) richting aan.

Bij een gebrek aan commitment op deze vragen, heb je elke dag een superman nodig, die aanjaagt, controleert en corrigeert.

‘Waar je voor staat’, is het gezamenlijke vertrekpunt. Waar je het voor doet. Wat je elke dag weer beweegt om uit je bed te komen, dat pak aan te trekken en aan de slag te gaan.

‘Waar je voor gaat’, is de gezamenlijke bestemming. Dromen en doelen die je nastreeft én bereikt door elke dag weer een stap of sprong voorwaarts te maken en onderweg alle schurken te verslaan.

Afspraken over het ‘wat’ en ‘waarom’ maak je vooraf. Niet in abstracte begrippen die lekker klinken en niets zeggen. Juist in klinkklare taal over acties, gedrag en resultaat. Daarna moet je het ‘hoe’ vooral toevertrouwen aan doodgewone professionals die dan tot buitengewone dingen in staat zijn.

Je geeft als bijrijder toch ook geen trap op het gaspedaal of een ruk aan het stuur, omdat je vindt dat het sneller of via een andere route moet? Iedereen snapt dat je daar irritatie en ongelukken van krijgt. Toch is dat wat veel managers doen. Omdat ze, als het spannend wordt, geen oprecht vertrouwen hebben in degene die achter het stuur zit en liever instrueren dan inspireren.

Betekent dat dan dat je als leidinggevende nooit meer iemand mag aanspreken op gedrag of resultaat? Natuurlijk mag dat wel. Dat moet zelfs! Je gaat immers ook niet geblinddoekt in de kofferbak liggen, in de hoop dat het allemaal wel goed komt.

Aanspreken op afspraken is echter niet hetzelfde als instructies geven op interpretaties.

Bij onvoldoende voortgang of onveilige situaties stel je grenzen. Bij keuzes over de route of uitvoering stel je vragen. Niet om in te grijpen of te beleren, maar om te begrijpen en van elkaar te leren.

« Terug naar het overzicht