Sluiten

Concretiseren

"Als je 10 problemen tegelijk wilt oplossen, dan heb je er 11."

onze visie

Als je vroeger iemand vroeg hoe het met hem of haar ging, was het automatische antwoord ‘het gaat goed’. Tegenwoordig wordt dat oppervlakkige statement meestal aangevuld met ‘ik heb het druk’. We zijn allemaal druk, drukker, drukst. De één ervaart het als last, de ander als een soort prestatie. Wie niet druk is, heeft geen leven, geen ambitie of geen werklust.

Gek genoeg was de opinie in de middeleeuwen precies omgekeerd. Wie altijd druk was, werd juist  gezien als lui of ambitieloos. Omdat diegene niet de tijd en moeite nam om te filosoferen hoe het werk of leven beter kon. Vanaf de industriële revolutie hebben we dat denkwerk van het doe-werk gescheiden. We bedachten uniforme processen en rolden die van boven naar beneden uit. Deze processen zetten inzet automatisch om in productiviteit. Of het nu ging om productie- of kantoorwerk. Harder werken leidde automatisch tot een hogere productiviteit. Ook het privé- en gezinsleven kende een vergelijkbare standaardisatie. We leefden volgens vaste normen en patronen.

Wat normaal is bepalen we tegenwoordig allemaal zelf. Die keuzevrijheid heeft veel goeds gebracht. Ruimte voor individuele ontwikkeling van talent, creativiteit en persoonlijkheid. Mensen zijn vrijer dan ooit tevoren maar lijken tegelijkertijd vaster te zitten in beklemmende overtuigingen, overvolle agenda’s, prikkels en keuzestress.

Een gemiddelde tiener van nu krijgt in één dag meer prikkels te verwerken dan een gemiddelde boer in de Middeleeuwen gedurende zijn hele leven. Onze hersenen kunnen het tempo van deze technologische en maatschappelijke revolutie niet bijbenen. We zijn evolutionair nog niet in staat om al die prikkels te verwerken, laat staan om logische keuzes te maken.

Wat we wél kunnen doen is ons meer focussen op productiviteit en minder op druk zijn. Dat is best een lastige opgave in een tijd waarin productiviteit lang niet zo meet- en zichtbaar is als de geploegde akker van die middeleeuwse boer. Deze lastige opgave vraagt van ons dat we wat minder rennen en weer wat meer gaan redeneren. Nadenken over ons werk, effectieve strategieën volgen en logische keuzes maken. Wanneer we blijven kijken en handelen naar alles wat er op onze to-do lijst staat, voelen we ons druk. Dat geeft stress, onrust en onvrede. Als we focussen op de dingen van die lijst die we succesvol kunnen afwerken, voelen we ons productief. Dat betekent dat we onze tijd verstandig gebruiken, de juiste dingen doen en zaken afronden. Dan zeggen we een volgende keer: het gaat goed, ik heb rust.

« Terug naar het overzicht