Sluiten

Strooigoed

"Gunnen begint met geven."

onze visie

‘Strooien = zout in de wonden!’ roepen tegenstanders van gladheidsbestrijding. ‘Zij willen ons onderuithalen’, schreeuwen de mensen die strooien een oer-Hollandse traditie vinden die vooral moet blijven zoals die is. De tegenstanders moeten opzouten! De voorstanders mogen op hun plaat gaan! Werkelijk, zo zout als dit jaar hebben we het nog nooit gegeten. Ondertussen willen kinderen gewoon in de sneeuw spelen wanneer het die tijd van het jaar is. Gaan wij ons vandaag op glad ijs begeven?

Geen zorgen, no spang. We zullen ons niet mengen in de oververhitte strooi-fittie. Want discussiëren is een volslagen kansloze activiteit, waarin twee partijen tegen elkaar schreeuwen en naar zichzelf luisteren. Ze blijven hun eigen ongezouten mening herhalen, waardoor kloven verdiepen en het spekglad wordt op bruggen en viaducten.

Wij zijn meer van ‘het ijs breken’, want daarmee start een dialoog. In een discussie streef je naar overwinning. Elkaar overtuigen en overrulen. In een dialoog streef je naar verrijking. Elkaar leren kennen en begrijpen. Dat is knap lastig als je bang bent dat de ander jouw gelijk van je wil afpakken. Maar als je zo tegenover elkaar blijft staan, krijgt niemand een zetje in de rug.

Wij discrimineren. Elke dag opnieuw. Want discrimineren is onderscheid maken. We willen dat niet doen op oneigenlijke gronden, zoals leeftijd, geslacht, afkomst, geloof of geaardheid. Wél op relevante succesfactoren, zoals competenties, groeipotentieel, kennis, ervaring, vaardigheden en voorkeur in gedrag. Dat is waar wij nogal goed in zijn. Niet strooien met CV’s, maar de best passende bemiddeling tot stand brengen.

Zonder dialoog zijn wij daarin kansloos. Want in een selectiegesprek zijn interesse, nieuwsgierigheid en de wil om de ander echt begrijpen, de allerbelangrijkste eigenschappen. Daarmee zijn verkennen, vragen stellen en luisteren, de meest essentiële selectievaardigheden. Die expertise willen we graag met u delen. Gewoon omdat het morgen Sinterklaas is. Omdat gunnen begint met geven. Omdat we niet alles voor onszelf willen houden en we u graag een duwtje in de rug geven.

Daarom geven we op donderdag 25 januari 2018 een verdiepingstraining selectiegesprekken aan onze relaties. Vanzelfsprekend in Boekelo, waar de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie dan precies honderd jaar geleden begon met de zoutwinning.

Morgen is het pakjesavond. Laten we niet alleen aan elkaar, maar ook om elkaar geven. Dat is een mooie traditie, waar iedereen aan mee kan doen.

« Terug naar het overzicht