Sluiten

In ontvangst nemen

"Je geest wordt rijk door wat je ontvangt, je hart door wat je geeft."

onze visie

Mensen die geven zijn gelukkiger. Waarbij ‘geven’ gaat over alles wat je kunt schenken en dus niet alleen over mooie tastbare cadeaus. Oprechte aandacht, interesse, begrip, geduld, een compliment  of advies, zijn minstens zulke waardevolle geschenken als dat pakje onder de boom in glimmend cadeaupapier.

Geven gaat de meesten van ons een stuk beter af dan ontvangen, maar beide zijn eigenlijk even belangrijk. Vaak voel je je bij het ontvangen wat ongemakkelijk. Je weet je geen houding te geven en krijgt een ’dat-had-je-niet-hoeven-doen’ gemakkelijker over je lippen dan een ‘dank-je-wel’. Je ontvangt een geschenk en alles in je zegt dat je minimaal hetzelfde terug moet doen.

De ‘wet van wederkerigheid’ bepaalt dat we bij een cadeau, in welke vorm dan ook, onbewust altijd checken of we dat cadeau wel verdiend hebben. Zo niet, dan slaat de schuldbalans om naar debet en dat geeft ons een ongemakkelijk gevoel. We vinden dat we die ander iets verschuldigd zijn. Of het nu gaat om een compliment, ongevraagde hulp bij een lastige klus, een lief kaartje of een ander waardevol cadeau. We toetsen ogenblikkelijk of we nu in het krijt staan. Denk maar aan die ene tante van je, die nog wél elk jaar een echt kerstkaartje stuurt. Je voelt je ergens toch altijd een beetje schuldig als je haar kaartje openmaakt.

Op de één of andere manier vinden we blijkbaar dat er een prestatie of tegenprestatie geleverd moet worden als we iets ontvangen. Dat maakt mensen die geven aantoonbaar gelukkiger. Maar die gever wil jou geen schuldgevoel cadeau doen. Toch gebeurt dat onbewust. Marketingbureaus maken daar handig misbruik van.

Kerst is een tijd van schenken. Elk jaar weer wordt er een moreel appèl op ons gedaan om vooral royaal en ruimhartig te geven. Aan de mensen die je lief hebt of de mensen die je liefde juist nodig hebben. Wij doen vandaag echter een pleidooi voor het ontvangen. Relaties gaan immers om geven en nemen. Dus is nemen minstens zo belangrijk als geven. Niet uit hebzucht of honger naar meer of mooier, maar gewoon omdat ontvangen zonder schuldgevoel beter is voor elke relatie. Die schuldbalans van geven en nemen knaagt namelijk aan ons, het maakt ons ontevreden, ongelukkig of ongemakkelijk. Leer weer vrijuit te ontvangen. Dan maakt iets moois krijgen je ook echt gelukkig.

Wij wensen je heerlijke feestdagen en zien uit naar een fonkelend 2018. Vanzelfsprekend krijg je dan weer elke week de maandagmorgenquote. Gewoon ongegeneerd in ontvangst nemen dus.

« Terug naar het overzicht