Sluiten

Pilletje?

"Enthousiasme is heel aanstekelijk, veroorzaak een epidemie!"

onze visie

“Omring jezelf met mensen die jou energie geven”, is een veel gehoord advies van positiviteits-goeroes, mindset-coaches en andere zelfhulp-gekkies. Als je omgeving je leeg zuigt: Laat het los, laat het gaan en zweef er mindfull bij vandaan. Geluk is maakbaar, succes een keuze en life moet vooral licht en leuk zijn…
We zullen de laatste zijn om te beweren dat goede keuzes er niet toe doen. We zien in ons vak van dichtbij wat de gevolgen van ondoordachte of ongelukkige keuzes zijn. Dat beweegt ons om met mensen en organisaties de juiste keuzes te maken in werk, ontwikkeling, strategie en realisatie. Soms is afscheid nemen inderdaad de enige optie. Maar als je slechts inspirerende mensen om je heen wilt verzamelen, dan raak je uitgeput van het weglopen.

De mensen waarvoor je bewust kunt kiezen, zijn meestal op de vingers van een hand te tellen. Je partner en een paar échte vrienden. De rest loopt ongevraagd en soms ongewenst je leven in en uit. Bij een huis krijg je buren als bonus. Je liefde neemt een hele schoonfamilie met zich mee. Je kiest bewust voor een baan en een bedrijf, maar de collega’s krijgt je er gratis bij.

In elke organisatie zijn er mensen die bruisen van de energie en mensen die juist energie zuigen. Die energievreters zijn doodvermoeiend en komen in vele verschijningsvormen. De klager, de roddelaar, de emo-queen, de control-freak, de praatzieke, de futloze of de aandachtsjunk. Ze lijken soms heel druk, maar houden ondertussen iedereen van het werk. Ze zuigen je leeg als vampiers. You can run, but you can’t hide! Maar wat kun je dan wel doen?

In elk geval stoppen met het vinden dat die mensen moeten stoppen met zuigen. Of denken dat jij daar invloed op hebt. Daar gaan ze namelijk helemaal zelf over. Net als dat jij gaat over je eigen energie huishouding en niet die zuigende ander. In feite heb je zelf een lek waardoor die ander jouw energieniveau omlaag kan halen. Dat lek ontstaat vaak wanneer je ergens JA op zegt, maar eigenlijk NEE wilt. Of omdat je vindt dat die ander iets moet zijn, wat diegene niet is. Daar heb je geen mindvolle yoga, meditatie of spirituele reis naar je diepere zelf voor nodig. Dat heet gewoon concentratie. Je aandacht richten op wat voor jou belangrijk én beïnvloedbaar is, zonder iets te verwachten wat er niet is en niet zal komen.

Doe deze week, na elk gesprek, eens een korte check of dat contact een bruistablet of juist een zuigtablet voor je was en waarom. Je zult zien dat je alleen kunt worden leeggezogen als je daarvoor zelf de ruimte biedt. Door je te ergeren aan die ander, neem je diens negativiteit over. Door liever aardig dan duidelijk te zijn kom of blijf je in situaties die je leegzuigen. Wat was er nou gebeurd als je ongestoord je bruisende zelf was gebleven zonder je te laten beïnvloeden? Enthousiasme is echt heel aanstekelijk! Veroorzaak een epidemie, maar verwacht ‘m nie…

« Terug naar het overzicht