Sluiten

Dubbele Axel

"Een goud begin is het halve werk."

onze visie

Een start die voor altijd tot de verbeelding zal spreken. De eerste dag van de olympische spelen en voor het eerst in de historie een volledig Nederlands podium bij de schaatsende vrouwen. Goud, zilver én brons! De grootste schaatser allertijden gaf er gisteren een even historisch gouden vervolg aan. Nooit eerder won een schaatser 3 maal een gouden plak op de Olympische 5000 meter. Een beter begin is eigenlijk niet mogelijk. Hoe komt dat fenomenale succes toch tot stand? Een Amerikaanse verslaggeefster wist te vertellen dat de schaats één van de belangrijkste vervoermiddelen in Nederland is. In de winter schaatsen we elke morgen in de file op de bevroren slootjes naar ons werk. Gelukkig wordt het straks lente en kunnen we weer gewoon op de klomp.

Toch is succes altijd een leerzame bron van informatie. Voorbereiding is 90% van het succes wordt vaak gezegd. Een waarheid als een Hollandse koe. Want aan die paar minuten hardschaatsen gaat jaren van training, afzien en doorzetten vooraf. Prestaties afdwingen met duwen, dreigen of doping is niet zo geaccepteerd en ook niet echt effectief. Prestatie door pressie is een volstrekt achterhaald gedachtegoed. We weten al heel lang dat alleen intrinsieke motivatie leidt tot langdurige resultaten.

Toch zijn er nog steeds organisaties waar managers top-down hun wil opleggen of klanten door een uniform proces persen. Aan de andere kant zijn er ook organisaties waarin mensen richtingloos in de rondte klunen, zonder duidelijke opdracht of afstemming. Alignement (richting geven) en autonomie (ruimte geven) sluiten elkaar niet uit. Om succesvol te zijn, hebben ze elkaar juist heel hard nodig.

Carlijn Achtereekte en Sven Kramer gingen niet naar de spelen zonder helder doel of duidelijke opdracht. Zo van: ‘doe maar een leuk kunstje op je ijzers, een dubbele axel ofzo, kijk zelf maar, meedoen is al mooi genoeg’. Nee, het doel (de richting) was glashelder. Aan de andere kant stond er ook geen coach langs de baan om die richting af te dwingen. We weten allemaal nog wel hoe ‘historisch’ dat voor Sven uitpakte in Vancouver 2010.

In organisaties is dat eigenlijk net zo. Onze recruiters weten zelf heel goed hoe ze de beste manager of professional moeten selecteren. Onze assessmentpsychologen weten als geen ander hoe je potentieel en persoonlijkheid haarscherp in kaart brengt en onze organisatieadviseurs hoef je niet uit te leggen hoe ze een organisatie laten excelleren (Autonomie). Dat vraagt uiteraard wel om een goud begin (Alignement). Elk W&S traject start met een messcherp wervingsprofiel. Geen assessment zonder een heldere onderzoeksvraag, geen opdracht zonder duidelijke doelstelling.

Wie goud wil is duidelijk over het ‘wat’ en bemoeit zich vooral niet met het ‘hoe’. Geef richting op de doelen en geef ruimte op het realiseren daarvan. Alignement en Autonomie zijn geen principes die elkaar uitsluiten. Het zijn stijlen die elkaar versterken en samen zorgen voor het beste resultaat. Op naar die 10 kilometer…

« Terug naar het overzicht