Sluiten

Ik vertrek

"Als de achterdeur open staat heeft je organisatie zomaar een flinke griep te pakken."

onze visie

In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt investeren bedrijven veel tijd, geld en energie in het aantrekken van nieuwe medewerkers. Kosten noch moeite worden gespaard om het schaarse talent over de drempel te lokken. Terwijl ervaren collega’s ondertussen via de achterdeur wegglippen.

Soms is dat verloop helemaal niet zo erg. Het zorgt voor een frisse wind in de organisatie. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan. Grofweg kost het vertrek van een goed presterende professional ongeveer een jaarsalaris. Wanneer je daar de kosten voor het werven en inwerken van een nieuwe collega bij optelt, voelt die frisse wind ineens ijzig prijzig. Dan hebben we het nog niet eens over de schat aan waardevolle kennis die in het hoofd van de vertrekkende collega mee naar buiten reist.

In de duizenden selectiegesprekken die wij jaarlijks voeren, horen we meestal 3 vertrek-motivaties:

1. Gebrek aan ontwikkeling of uitdaging in de huidige functie
2. Geen passie en betrokkenheid meer voelen bij het werk of de organisatie
3. Te weinig waardering, coaching of feedback van de leidinggevende

Veel organisaties kennen opleidingsregelingen, persoonlijke ontwikkelbudgetten of programma’s voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Steeds meer leidinggevenden beseffen ook, dat één gesprekje per jaar niet meer van deze tijd is. Toch lijkt het werk van alledag vaak op een sneltrein die alsmaar doordendert. Tot iemand de wissel om zet, aan de noodrem trekt of, in het ergste geval, de trein ontspoort in een conflict of burn-out.

Dat er weinig of niet tijdig over werkplezier en ontwikkeling wordt gesproken, heeft niets te maken met een gebrek aan tijd of interesse. Het is een even menselijke als onwenselijke reflex op moeilijke gespreksonderwerpen: ‘Vermijden’. Wat je niet ziet, bestaat niet en zolang je er niet over praat, hoop je dat het vanzelf wel overgaat. In een echte loopbaandialoog kunnen tegengestelde belangen op tafel komen: Ambities die niet in het organogram passen, wensen die je niet zo makkelijk waar kunt maken of een verschil van inzicht in capaciteiten en potentieel. ‘Gedoe’ dat je er niet echt bij kunt gebruiken als je toch al druk of onderbezet bent. Het ‘weggeven’ van een cursus timemanagement is dan makkelijker dan een echte dialoog voeren over loopbaan en ontwikkeling.

Een loopbaanscan van Siebert & Wassink geeft inzicht in talent, persoonlijkheid en potentieel. Het bestaat uit een persoonlijke analyse en een inspirerend gesprek met één van onze deskundige loopbaancoaches. Niet om daarmee voor te sorteren op een mogelijk vertrek, maar juist voor een eerlijk en motiverend ontwikkelgesprek. Wat zijn mijn kernkwaliteiten, welke ontwikkeling past het beste bij mijn profiel en hoe kan ik daar stappen in zetten? Aandacht voor ambitie laat mensen en organisaties groeien. Goede mensen ‘binden’ kost vaak een fractie van nieuwe mensen ‘vinden’.

« Terug naar het overzicht