Sluiten

Gezond verstand

"Van alle natuurlijke hulpbronnen raakt gezond verstand het snelst uitgeput."

onze visie

En ineens lijkt de gauss-kromme, de normaalverdeling van IQ, verdacht veel op een puntmuts. De rassenpolitiek is terug van weggeweest. Superieur of inferieur op basis van huidskleur en seksuele voorkeur. Een grens van afglijdende politieke incorrectheid, waar geen weldenkend mens over gaat.

Dit weekend: kandidaat raadslid Ramautarsing moet zich terugtrekken. Homo’s maken de maatschappij dommer, vindt hij. De Nederlandse norm is blijkbaar nog net niet genoeg aangetast, om deze drek te kunnen slikken. Een paar weken eerder verdedigde zijn partij nog openlijk, dat er een logisch verband zou bestaan tussen IQ en huidskleur.

Common sense is not so common, schreef de filosoof Voltaire al ver voor de Franse revolutie. Helaas is dat inzicht nog steeds actueel. Politici, of niet-politici, die het een verstandig idee vinden om ras en IQ of seksualiteit en domheid met elkaar in verband te brengen, bewijzen dat er geen enkel logisch verband bestaat tussen IQ en gezond verstand. Laag opgeleiden hebben vaak bijzonder wijze inzichten, terwijl zelfbenoemde intellectuelen soms de domste dingen uitkramen. Dat blijkt weer.

Ditzelfde weekend: in de Tubantia een mooi maar misselijkmakend artikel over Myla. Een prachtige Enschedese meid, die geen recht had om hier te mogen leven en leren. Gewoon, omdat ze meer kleur heeft dan haar fletse leeftijdgenootjes. Deze ‘aap’ moest terug naar de ‘rimboe’. Tien jaar lang is ze gruwelijk getreiterd en mishandeld. Zij werd uitgekotst, haar haren uitgerukt. Met wortel en al wel te verstaan, dat is hoe je het kwaad uitroeit. Dit gebeurt gewoon hier. In Oost-Nederland, waar we altijd zo ‘nuchter en normaal’ zijn. Waar het ‘wij’ belangrijker is dan het ‘ik’.

Myla is nu 20. Vernederd maar nooit vernietigd. Ze heeft zich opgericht als een feniks. Is model én rolmodel! Ze durft openlijk te laten zien wat ze in huis heeft. En dat is meer dan veel van ‘onze’ politici. Waarschijnlijk veel meer dan ‘onze’ kinderen, die vonden dat zij een poepvlek op onze samenleving is.

We weten dat niet iedereen zo denkt of doet. Mensen die op een xenofobe of homofobe partij stemmen zijn nu nog in de minderheid. Maar we weten óók dat hun gedachtengoed wél de media beheerst en het collectieve gezond verstand stukje bij beetje aantast. Als een Achterhoekse Nederlander van zijn scooter stapt, om een gevallen oudere dame te helpen, dan zien we dat als lief. Als een Marokkaanse Nederlander hetzelfde doet, zien we een tasjesdief.

Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ons collectieve verstand weer gezond te maken. Die verantwoordelijkheid kunnen we niet afdoen door te zeggen dat wij zelf niet discrimineren en niemands haren uittrekken. In onze assessments sorteren wij ook niet op kleur en onze recruiters searchen niet naar witte, jonge, hetero mannen. Onszelf daarmee complimenteren en de staat van Nederland negeren, maakt ons nog geen deel van de oplossing. Eerder een deel van het probleem. Als we niet méér doen om te verbinden, dan zal de samenleving steeds verder ontbinden. Dat stinkt.

« Terug naar het overzicht