Sluiten

Risk

"Je moet nooit iets van mensen vragen, wat je zelf niet bereid bent te doen (Jan Timmer)."

onze visie

Wie betaalt bepaalt. Maar wanneer je een organisatie langdurig gezond en gezellig wilt houden, zorg je goed voor al je stakeholders; klant, medewerker, leverancier, belegger en maatschappij.

Top-ondernemers snappen dat over het algemeen heel goed. Ze zijn gericht op de lange termijn, voelen aan wat nodig is en hebben de moed om het te doen én om het anders te doen. Meer winst maak je, door meer markt te veroveren.

Topmanagers weten dat meestal ook wel. Ergens diep in hun achterhoofd, onderbuik of geweten knaagt een stemmetje. Maar er naar luisteren hebben ze ooit afgeleerd. Ze zijn gericht op beheersbaarheid en controle. Ontwikkeling komt ná onderzoek. Creativiteit na KPI’s. Meer winst maak je door te snijden in de kosten.
Ondernemers nemen meer risico, maar komen minder in de problemen dan bedrijven met anonieme aandeelhouders en managers aan het roer. Dat heeft alles te maken met de vrijheid van de ondernemer om te ondernemen. Die vrijheid geeft ook verantwoordelijkheid om alle belangen in balans te houden. Dat hoef je ondernemers niet uit te leggen, zij voelen zélf de pijn als het misgaat.

Topmanagers gehoorzamen de aandeelhouders. Ze letten op kosten en koersen. Hoe braver ze draven, hoe beter ze beloond worden. Zoals Ralph Hamers van ING, die zijn miljoenensalaris afgelopen week nog eens met 50% zag stijgen. Vaak kost geld teveel…

Aandeelhouders en topmanagers houden elkaar in een gouden wurggreep, die vooral voor de overige stakeholders verstikkend is. Als het mis gaat zijn zij, dus wij allemaal, de dupe. Niet de topmanager, die aan een gouden parachute bungelt wanneer de koers neerstort. Ook niet de speculant die bij de eerste winstwaarschuwing al vertrokken is.

15 jaar geleden gaven 500 top-ondernemers én topmanagers zélf aan, dat het belang van aandeelhouders én managers naar het tweede plan moest. De veel te dik belegde boterham van beleggers (zouden ze daarom zo heten?) gaat ten koste gaan van de broodnodige balans tussen alle stakeholders. Dat is slecht voor de onderneming én voor de B.V. Nederland. In 2008, 5 jaar later, zagen we dat in de praktijk: wij, de maatschappij, gaven 10 miljard aan ING om ons bancaire systeem te redden, tienduizenden medewerkers raakten hun baan kwijt, klanten kregen geen leningen meer en leveranciers moesten 12% van hun eerlijk verdiende omzet aan ING terugstorten.

2018, tien jaar later, is er veel veranderd. NOT! De bank maakt 5 miljard winst. De belegger blij, de topman 50% erbij. Medewerkers krijgen op 1 september een verhoging van 1,7%, voor zover ze hun baan houden. Misschien moet Hamers het advies van Timmer ter harte nemen. Bereid zijn om zelf te doen wat hij van zijn mensen vraagt: Genoegen nemen met 1,7% en/of je baan verliezen.

« Terug naar het overzicht