Sluiten

Buut vrij

"Mijn verborgen talent is zo goed verstopt dat niemand het ooit zal vinden."

onze visie

Brutalen hebben de halve wereld! Dan hebben beleefden de andere helft zou je verwachten. Zolang ieder gewoon netjes op eigen helft blijft tenminste. Maar keurig binnen de lijntjes blijven is niet iets waar brutalen om bekend staan. Die nemen de andere helft er gewoon bij. Nou gaat brutaal en beleefd misschien over wie er als eerste aan de beurt is bij de kassa. Aan brutaal kleeft onbeschoft. Beleefd wordt gezien als hoffelijk en juist erg gewaardeerd.

Wanneer je de scherpe randjes wegslijpt, is het effect totaal anders. Dan komen assertieve mensen nog steeds een heel stuk verder dan hun introverte collega’s. Alleen is het dan bewonderenswaardig. Assertiviteit wordt zelfs gestimuleerd en getraind. Kwaliteit x Acceptatie = Effectiviteit. Je kunt nog zo goed zijn, misschien zelfs de allerbeste, als mensen het niet weten, word je overgeslagen of vergeten. Je moet dus wel een beetje lawaai maken, terwijl we allemaal liever naar de stilte dan naar bullshit luisteren. Toch kopen en kiezen we eerder voor rommel die gewiekst wordt aangeprezen, dan voor kwaliteit die voor zichzelf zou moeten spreken. Omgekeerd geldt als formule dus ook: Aanbod zonder Aanvaarding = Verspilling.

Wie het over verspilling heeft, denkt aan LEAN. Een methode om efficiënter gebruik te maken van tijd en middelen. LEAN behandelt 7 vormen van verspilling. Die gaan vooral over processen en niet over mensen. Bij verspilling wordt eerst gedacht aan verbetering van productie, voorraad, wachttijd of defecten. Later werd er haastig nog een 8e aan toegevoegd: De verspilling van talent.

Deze had natuurlijk centraal moeten staan. Want goed gebruikmaken van talent is de beste, misschien wel de enige manier, om alle andere factoren te verbeteren. Toch is talent nog altijd het stiefkindje van LEAN. Vaak overgeslagen, soms vergeten, zelden de aandacht die het verdient. Net als die introverte collega. Die zo goed is in het vak, maar zo weinig aandacht vraagt. De sollicitant die zoveel potentieel heeft, maar zo belabberd presteert in het sollicitatiegesprek. Het stille teamlid, dat op de achtergrond bergen werk verzet, maar in vergaderingen bijna onzichtbaar is.

Prestatie gaat vooral over presentatie. Maar gekend, herkend en erkend worden is voor iedereen belangrijk. Juist ook voor de collega die wat minder assertief of zelfzeker is.

Wie bij verstoppertje spelen het langst verborgen blijft wint. Die heeft dus het meeste talent voor het spel. Welke talentvolle winnaars zijn er in jouw organisatie nog te ontdekken?

« Terug naar het overzicht