Sluiten

N18

"Op de weg naar succes zijn altijd werkzaamheden."

onze visie

De Achterhoek en Twente. Twee bijzondere streken, waarvan mensen in de rest van het land het onderscheid nauwelijks kennen. Waar mensen zich meer met de regio verbonden voelen dan met de stad waarin ze wonen. Je bent Tukker of Achterhoeker. Pas daarna Enschedeër, Lichtenvoordenaar of Doetinchemmer.

Zo oud als we zijn, al 18 jaar dus, pendelen we over de oude N18 tussen de Achterhoek en Twente. Maar eerlijk is eerlijk, we namen ook vaak de sluipwegen door Duitsland. Want hoewel Twente en de Achterhoek zich met elkaar verbonden voelen, was de verbinding altijd belabberd. Deze week rondt het infra consortium Noaber18 de werkzaamheden aan de nieuwe N18 af. Vanaf 2 mei is de verbinding in en tussen de regio’s sterk verbeterd.

Noaber18, een verwijzing naar het Noaberschap, waar buren op elkaar kunnen rekenen. Waar samen meer oplevert dan ieder voor zich. Toch blijkt dat in de praktijk nog wel eens moeilijker gedaan dan bepleit. Niet zozeer door de mensen en de bedrijven. Die zoeken elkaar wel op.

Vaak wel voor de plaatselijke politici, die prachtige vergezichten schilderen over een sterke regio. Maar als het er echt op aankomt de voorrang geven aan lokale prioriteiten, plannen of politiek. In plaats van te doen wat samenwerking écht inhoudt: Elkaar versterken om samen beter te worden.

Door de kleingeestige en kinderachtige concurrentie tussen gemeentebesturen, laten we als regio kostbare kansen liggen. Terwijl de bedrijven en werkenden zich echt niet laten weerhouden door een gemeentegrens. Die weten wél dat de wereld groter is en geen boodschap heeft aan lokaal gekonkel. Dat Noaberschap in de 21e eeuw verder gaat dan de kleine sociale gemeenschap rundumhause.

Dat je verder komt door allianties aan te gaan, met partners, soms zelfs met concurrenten, waar iedereen beter van wordt. Vanaf deze week is ook de arbeidsmarkt, zowel voor organisaties als voor werkenden weer een stukje groter geworden. Omdat Twente en de Achterhoek met de nieuwe N18 weer een stukje dichter naar elkaar toe zijn gekropen. Laten we hopen dat lokale politici die weg ook gaan vinden.

« Terug naar het overzicht