Sluiten

Veranderingen gaan sneller dan management

De crisis waaruit we langzaam opkrabbelen, is niet zomaar een periode van laagconjunctuur. In de 21e eeuw is er iets essentieel veranderd. De maakbare, output-gedreven organisatie, die zo goed heeft gewerkt in het industriële tijdperk, is op zijn retour. We hebben een gemeenschap van regels, procedures en systemen gebouwd. Gericht op duidelijkheid over taken en doelen, voorkomen van fouten en het maximaliseren van resultaat. Nu opkomende economieën beter, sneller en goedkoper zijn, is het een begrijpelijke reactie om nog krampachtiger vast te houden aan wat ons zo ver heeft gebracht.

Voorsprong

De voorsprong die we hadden, krijgen we niet terug door de druk op te voeren en vast te klampen aan wat vroeger zo goed werkte. Kennis is macht zei de Franse wetenschapper Bacon al in de middeleeuwen. Dat is nog altijd actueel, met het cruciale verschil dat kennis nu voor iedereen toegankelijk is.

Beheersbare organisaties hebben een heldere top-down structuur. Sommige zijn er ook in geslaagd om parallel daaraan een down-top systeem te implementeren, bedoeld om signalen uit markt en organisatie naar boven te brengen. Zelfs dat systeem houdt de snelheid van verandering niet meer bij. Hoe plat je organisatie ook is, tegen de tijd dat bijsturing heeft geleid tot cultuurverandering, is de verandering alweer achterhaald. “Life is what happens while you’re busy making other plans”. Voor organisaties geldt: “Mogelijkheden en moeilijkheden overkomen je, terwijl jij net zo lekker met je doelen bezig was.”

Talent

Het enige onderscheidende concurrentievoordeel, is het talent van mensen. Dat gaat niet over een selecte groep high-potentials. Talent is in de volle breedte van de organisatie aanwezig en nodig. Talent dat we door werkprocessen, functieprofielen en ERP systemen hebben beknot en opgevoed tot werknemers. We willen immers grip houden, dus alle neuzen in dezelfde richting en gas er op! Maar als alle neuzen in dezelfde richting staan, reageert niemand tijdig op wat er links en rechts gebeurt. Alleen wanneer we talenten organisatie-breed de ruimte geven om eigenaarschap te pakken, zijn we in staat om blijvend te anticiperen op verandering. Dan is verandermanagement geen moeizaam cultuurprogramma van bovenaf, maar is verandering een bouwsteen van het organisatie-DNA.

Het begint dus met het activeren van talent. Daar hoort een andere visie op selectie en ontwikkeling bij. Die visie moet wél worden gesteund door nieuwe patronen en organisatieprocessen die gericht zijn op eigenaarschap en niet op braaf doen wat je vraagt. Juist een werkomgeving creëren waarbinnen mensen de ruimte nemen om te doen wat het resultaat nodig heeft. Vertrouwen geven om betere oplossingen uit te proberen, dan in handboeken en procesbeschrijvingen staan. En misschien wel beter te worden, dan jezelf ooit bent geweest.

Lees alles over onze leiderschapstrajecten

of

Vraag het ons