Aanknopen

77% van de Nederlanders heeft weinig vertrouwen in de politiek, blijkt uit een onderzoek dat dit weekend naar buiten kwam. Dat is wél heel zorgelijk maar niet heel verwonderlijk. We zien politiekleiders van incident naar incident hoppen. Gedraai, gekonkel, gelieg en gewiste geheugens. Ze ondermijnen de geloofwaardigheid van onze leiders. Aan de andere kant zien we argwaan-zaaiers, die geen enkel middel schuwen om het vertrouwen in ons land, in onze toekomst en in elkaar volledig kapot te maken.

Eerlijk is eerlijk. Ons vertrouwen krijgt de laatste tijd heel wat te verstouwen. Pandemie en lockdowns, klimaatcrisis en stikstofproblematiek, mondkapjeszwendel en toeslagenschandaal, woningnood en personeelstekort, chaos in Ter Apel voor mensen die komen vluchten en chaos op Schiphol voor mensen die willen vluchten, grensoverschrijdend gedrag en geweldsincidenten, oorlog en dreigende escalatie, wereldwijde voedseltekorten en explosief stijgende prijzen… ga zo maar door. Lang niet alles is de schuld van de politiek. Het vertrouwen brokkelt veel breder af. Wanneer de zorgt piept, het onderwijs kraakt en zelfs ‘huiskamer-idolen’ als Ali en Marco B niet meer veilig blijken, wie of wat kunnen we dan nog wél vertrouwen?

Vertrouwen kost jaren om op te bouwen, seconden om kwijt te raken en een eeuwigheid om te herstellen. Dat ons collectieve vertrouwen zo laag is, zegt ergens ook veel over onszelf. We komen uit een tijd waarin alles mogelijk leek en veel mensen een goed en zorgeloos leven hadden. We bevinden ons nu in een andere werkelijkheid waarin we ervaren hoe onzeker het leven is en hoe kwetsbaar wij zelf zijn. Er kan zomaar wat gebeuren. Niets is zeker behalve dat alles onzeker is.

Wat we om die reden juist keihard nodig hebben, is vertrouwen. In onszelf én in elkaar. Alles in de wereld draait op vertrouwen. De economie, de rechtstaat, de maatschappij en elke relatie die we aanknopen. Vertrouwen dat we ergens voor staan en samen ergens voor gaan, dat we elkaar sterker kunnen maken, dat we oplossingen vinden bij problemen en doorzetten bij tegenslag. Zulk vertrouwen groeit waar woorden en daden samenkomen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Dat betekent niet dat anderen nooit iets verkeerd mogen doen. Als je vertrouwen verliest omdat iemand een fout maakt, dan is niemand in de wereld te vertrouwen inclusief jijzelf.

Vertrouwen krijgen is een groter compliment dan geliefd zijn en betrouwbaar zijn is een grootsere competentie dan vriendelijk wezen. De toekomst is nog niet geschreven, dat doen we zelf.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden