Chef's special

“Herr Director” stond er op het bordje bij de enige parkeerplaats recht voor de ingang. Het witte bordje viel elke dag op, het plekje was immers vrijwel altijd leeg. Tot op die beruchte 20e december toen Herr Director er zijn fonkelnieuwe Mercedes S klasse parkeerde. Hij kwam geen kerstpakketten bezorgen, maar ontslagbrieven uitreiken. De marges vielen een tikje tegen dat jaar.

‘Grensoverschrijdend’ gedrag vertoonde Herr Director niet zo vaak. Slechts 2 keer per jaar reed hij van Rapperswil (Zwitserland) naar de fabriek in Enschede om gebruik te maken van zijn parkeerprivilege. Op alle andere dagen haalde niemand het in z’n hoofd om op dit plekje te parkeren.

Het Latijns ‘Privilegium’ betekent uitzondering- of voorkeursrecht. In de Romeinse tijd waren het besluiten, wetten of regels ten gunste van 1 of enkele personen met een voorkeursbehandeling. Al duizenden jaren ligt in onze cultuur dus verankerd dat bepaalde wetten en regels niet gelden voor de ‘top-notch’. Vrijheden en voorrechten op basis van statuur, status, roem of rijkdom. De claim op een ‘immer Freier Parkplatz’ was niet de enige uitzondering die Herr Director zichzelf kon permitteren. Veel regels waaraan iedereen zich diende te houden, golden niet voor der Chef uit Rapperswil.

Hoe het uit de hand kan lopen als ‘rappers wil’ wet is, weten we inmiddels. De kleine rapper die de moeder van zijn kind een ‘spezialbehandlung’ geeft, 2 dagen na een eerdere veroordeling. Die andere rapper die het woord consent niet kent; de zanger die in zijn grensoverschrijdend gedrag niet op leeftijd discrimineert; de voetbalbobo die zijn bana met vunzige blabla aan collega’s opdringt; de doorgedraaide diva die vakken-vullende tieners aftuigt; de politiechef, de politica, et cetera, et cetera.

Wat is er allemaal aan de hand in ons land? Waar gaat dit heen? En wat heeft dit met Herr Directors Parkplatz of die gesorteerde M&M’s van doen? In 1 woord ‘alles’.

Het begint namelijk altijd met kleine privileges. Met de boodschap: voor jou gelden andere regels. Jij bent speciaal, jij hebt bijzondere rechten. Omdat je prins, popster, profvoetballer of hoge pief bent. Anderen moeten rekening houden met jouw wensen en zeker niet andersom. Het gaat verder met bizarre kleedkamereisen. Variërend van uitsluitend gele M&M’s tot beschermde dieren of vierkante meloenen in de ‘rider’. De vrouwen-meppende pauperkabouter staat er bijvoorbeeld om bekend, dat er naast zijn exorbitante gage ook een paar ongenadig dure flessen champagne klaar moeten staan. Die drinkt hij niet op, maar die spuit hij zonder reden of consent leeg op zijn publiek. Gewoon omdat het kan. Omdat hij geleerd heeft dat hij dat mag. Zijn wereld staat en juicht dat toe.

Grensoverschrijdend gedrag begint met een speciale behandeling die steeds vanzelfsprekender wordt. Altijd gelijk krijgen, alles mogen en gedogen. Het toekennen of toestaan van afwijkende normen voor bepaalde mensen in de organisatie. Regels die voor iedereen gelden behalve voor de chef of de sterspeler uit het team.

Welke uitzonderingen gelden er in jouw organisatie? Welke privileges heb je misschien zelf? Is dat nog van deze tijd? En is dat een gewoonte of een gevaar?

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden