Houdoe en bedankt!

‘Tot in m’n kist bij de Gist’ was hét motto binnen de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritus fabriek. Het was mijn eerste grote reorganisatie: de sluiting van ‘Gist’ zoals de fabriek in Delft werd genoemd. 500 medewerkers raakten hun baan kwijt. De meesten waren ooit bij papa achter op de poort binnen gefietst, met de intentie er altijd te blijven. Deze loyaliteit werd door het concern beantwoord met verantwoordelijkheid. ‘Goed zijn voor de mensen die goed voor je zijn’. Ruim anderhalf jaar reed ik elke week naar Delft. Tot de laatste van Gist een ‘functie elders’ had gevonden.

Hoe anders ging dat afgelopen donderdag bij P&O Ferries. Via een zoomsessie werden alle 800 medewerkers van de Britse veerdienst ontslagen: ‘Uw laatste werkdag was vandaag, u wordt vervangen door goedkopere uitzendkrachten’, waarna gemaskerde mannen met geweld het personeel van de veerboten haalden. Brexit beloofde juist bescherming van de Britse arbeider tegen arbeidsmigranten. #hoedan?

Loyaliteit tussen werkgever en werknemer is in de laatste 10 jaar sterk veranderd. Van beide kanten overigens. Werkenden kunnen soms net zo opportunistisch en egoïstisch zijn in hun keuzes. ‘Er is altijd ergens een betere baan, dus go go go!’ Jarenlang hét motto van een bekende vacaturesite. Angst om de boot te missen deed daarmee haar intrede in loopbaanland. Het onrustige gevoel dat anderen spannender werk doen, bij leukere bedrijven werken, sneller groeien of meer verdienen.

Verbondenheid is de laatste 10 jaar verschoven van de toekomst naar het heden: wel betrokken, niet loyaal. Aan weerskanten zie je dat werkgevers en werknemers zich met elkaar verbonden voelen, zonder dat daarbij garanties voor de toekomst worden gewekt of gegeven.

De medewerker belooft talent en energie optimaal in te zetten gedurende het dienstverband, in ruil voor een goed salaris, mooie ontwikkelkansen en een toffe werkomgeving. Trouw tot een nieuwe kans ons scheidt.

Soms is dat teleurstellend en soms ook een gemiste kans voor beiden. Bijvoorbeeld als een collega vertrekt die voor je gevoel pas net begonnen is, of wanneer er gejaagdheid achter het vertrek zit. Onrust vanuit innerlijke ontevredenheid of onzekerheid: ‘als ik nu geen volgende stap zet, dan haal ik niet het maximale uit mijn carrière’. Als werkgever hoop je dat mensen zich bij je thuis voelen en met je meegroeien. Je hoopt dat de meest betrokken mensen ook het langst blijven. Het kan een ontgoocheling zijn als bevlogen collega’s zomaar vertrekken. Bedenk dan dat het omgekeerde veel schadelijker is: niet betrokken maar wel blijven. Medewerkers die geen commitment hebben maar ook niet weggaan.

Loyaliteit is wederkerig. Goed zijn voor mensen die goed voor je zijn. Dan werk je samen nog lang en gelukkig.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden