Neutrale kijker

Wat konden we zaterdag genieten van een prachtige wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Met volop strijdlust, emotie en maar liefst 8 doelpunten, was het misschien wel de mooiste editie ooit. Voor de neutrale kijker wel te verstaan. Want Ajaxfans zullen een totaal andere beleving hebben toen ‘pak schaal’ in ‘pak slaag’ eindigde. Zowel op als om het veld bepaalt de kleur van je club wat je waarneemt. Objectiviteit bestaat niet. Waar de één een schwalbe ziet, schreeuwt de ander om een strafschop. Vice versa wanneer de rolverdeling omgekeerd is. Zo vond uitgerekend Ajaxiet Anthony het hakkepakje van Cody Gakpo en Guus Til, na Til’s hattrick nogal provocerend. Voor wie de man op de foto niet herkend heeft: Antony Matheus dos Santos aka "Anthony Provocatos del Arena" Hier geportretteerd voor een vol vak Feijenoordfans tijdens de klassieker eerder dit jaar.

Wat we zien wordt sterk gekleurd door wie het doet. Wat we horen wordt sterk vervormd door wie het zegt. Stel dat de trieste teksten, die deze week het nieuws beheersten, niet waren uitgesproken door koorballetjes op de NDSM-werf, maar door imams in een Moskee. Wat was dan de staat van het land geweest? Stel dat boze Groningers het land de laatste weken hadden lamgelegd met mest, asbest, brandjes en bedreigingen. Hoeveel Groningse vlaggen zouden we zien wapperen? Wat als Roemenië in plaats van Rusland dood en verderf zou zaaien in Oekraïne. Hadden we dat dan ook voor onze ogen laten gebeuren?

Hoe anders zouden we die situaties hebben bekeken, beleefd en beoordeeld. Onze blik is altijd gekleurd. Daar kunnen we niks aan doen. Het is onmogelijk om onze gedachten, bias of filters uit te schakelen. Hoe voorkomen we dan dat we bevooroordeeld beslissen? Hoe zorgen we dat we gelijke gevallen ook gelijk beschouwen, beoordelen en behandelen? Hoe bewaken we een redelijke mate van objectiviteit en eerlijkheid in ons oordeel, in onze beslissingen en in onze reacties?

Wat ons daarbij kan helpen is tijd, dualiteit en nieuwsgierigheid. Tijd, door te wachten met het geven van onze mening. Wat afstand nemen van de situatie. Het even laten bezinken. Vaak kunnen we dan vanuit meerdere invalshoeken en minder emotie naar de situatie kijken en wordt ons oordeel daar beter van. Dualiteit, door open naar andere meningen te luisteren. Wat ziet een ander die hetzelfde zag? Nieuwsgierigheid, door goede vragen te stellen. Wat bewoog of bedoelde diegene? Hoe zou je zelf in die situatie hebben gehandeld?

In ons vak van ‘selecteren, assesseren en adviseren’ is objectiviteit, integriteit en eerlijkheid van groot belang. We doen ons uiterste best om een neutrale schouwer te zijn. Dat zijn we aan onze stand en onze klant verplicht. We passen de drie objectiverende principes daarom zoveel mogelijk toe. Door zorgvuldigheid boven snelheid te verkiezen als dat nodig is. Het even laten bezinken voor we ons oordeel laten klinken. Door assessments en selectieprocedures altijd met twee adviseurs uit te voeren. Die kunnen elkaar challengen op wat ze zien en hoe ze dat beschouwen. En uiteraard door het stellen van steengoede vragen. Aan onze klant, aan onze kandidaten én aan ons zelf

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden