Stuiteren

Krakkemikkig en kapot krabbelde de 7-voudig Formule 1 kampioen uit zijn stuiterende Mercedes. De laatste kilometers van Baku waren letterlijk te hobbelig om fit de finish te halen. Exact 6 maanden geleden streed dezelfde Hamilton nog voor het kampioenschap. Gisteren was hij ineens een oude man. In de sport hoef je je eigen opvolging niet te organiseren. Je wordt vanzelf ingehaald door de aanstormende generatie en onttroont door een verbeterde versie van jezelf.

Hoe anders is dat als DGA in je eigen onderneming. Daar moet je zelf je opvolging initiëren en regisseren. Een typische ondernemer buffelt pakweg dertig jaar met enorme toewijding, trekkracht en tijdsinspanning. Alles in dienst van het bedrijf en niets is te veel. Totdat de pijp leeg raakt. Dan moet er een opvolger komen. Soms op doktersadvies. Soms omdat ze zelf aanvoelen dat het anders moet.

Zo’n ondernemer wil loskomen van de voortdurende druk; niet meer elke dag stuiterend over de baan; altijd op hoge toeren en vol gas, vooroprijden, aansturen, bijsprinten en doorduwen; niet meer wakker liggen van verhoogde prijzen, vertrekkende mensen, verzakende debiteuren of verdampende markten; weer licht en lucht krijgen voor de creativiteit als ondernemer; nog een veelbelovend plan afstoffen of gewoon wat meer tijd om van het geluk te genieten. Dan begint de zoektocht naar een opvolger.

Gek genoeg moet daarvoor vrijwel altijd buiten de deur worden gezocht. Zelfs als de onderneming over prima management beschikt, is er intern zelden iemand écht gekwalificeerd om de positie van de DGA over te nemen. De ondernemer is toch altijd de gangmaker, hij of zij kent het bedrijf als geen ander, is gewend om aan alle touwtjes te trekken en bemoeit zich overal mee. Succesvolle mensen binnen de onderneming hebben zich daarop ingesteld. Om in F1 termen te blijven: ze zijn geselecteerd, gevormd en gegroeid in de rol van 2e rijder. Ze kunnen prima racen en winnen ook best wel eens een wedstrijd, maar ze worden niet zomaar kampioen.

Je bent regisseur van je eigen succes. Als DGA ben je dat in belangrijke mate ook van je opvolger. Daar komen onze drie expertisegebieden (organisatieadvies, werving & selectie en assessments) optimaal samen. Vaak worden de hobbels in de weg te belastend voor de ondernemer, terwijl het spel nog veel te leuk is om het stuurtje zomaar over te geven. Dan is het versterken van de organisatie veel effectiever dan het vervangen van de ondernemer. Geen snelle wisseling van de wacht maar een gefaseerde overgang naar een nieuwe rol met de juiste mensen in je team. Niet de sleutels overdragen en je terugtrekken, maar je juist intensief en constructief bezighouden met je opvolger en diens succes. Je bemoeien met je eigen zaak!

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden