Vijand van de vrijheid

Op 26 maart 2000 won Vladimir Poetin de presidentsverkiezingen in de piepjonge democratie van de Russische Federatie. Het verdeelde land koos na honderden jaren van wrede heersers als de Tsaren, Stalin, en Communistische leiders, uitgerekend een KGB’er die opgeleid was tot vijand van de vrijheid. Vanaf dat moment begon hij aan het uitschakelen van zijn grootste vijand: de democratie.

Er zijn talloze momenten geweest waarop het Russische volk ‘Njet’ had kunnen én moeten zeggen tegen deze tiran. Toen de vrije pers aan banden werd gelegd; demonstreren verboden werd; activisten, oppositie en journalisten werden vastgezet, vergiftigd, verbannen of vermoord. Het Russische volk hield Poetin in het zadel door politieke lafheid en economisch opportunisme.

De internationale gemeenschap had ook een duidelijke grens moeten én kunnen trekken toen Poetins bloeddorstige oorlogszucht steeds wreder en zichtbaarder werd. Toen Tsjetsjenen werden afgeslacht, Georgië platgegooid en de Krim werd ingenomen. Toen hij verboden clusterbommen uittestte op Syrische schoolkinderen; Oekraïne in 2014 binnenviel en de MH17 neerhaalde. De lijst misdaden tegen de menselijkheid is onbegrijpelijk lang en onvoorstelbaar bloedig. Poetin kon steeds verder radicaliseren door politieke lafheid en economisch opportunisme van de Westerse wereld.

De ooit democratische gekozen Poetin torpedeert niet alleen ‘zijn eigen’ democratie, maar saboteert ook al jaren de vrede en veiligheid in de westerse wereld. Ondermijning en inmenging bracht een labiele antidemocraat in tegenpool USA aan de macht. Die begon eveneens de democratie te slopen en kwam er ook al mee weg door Republikeinse lafheid en electoraal opportunisme. In Europa saboteert Poetin onze samenleving en samenwerking door trolaccounts, nepnieuws, manipulatie, opruiing en zijn vriendschap met populisten, fascisten en complotterroristen. Ook hier ondermijnen Poetins politieke partners, onze rechtstaat en democratische waarden steeds openlijker en brutaler. Dat grenst aan collaboratie en verraad.

De democratie mag nooit worden gebruikt om diezelfde democratie van binnenuit te vernietigen. De vrijheid om je mening te uiten is geen legitimatie voor het verspreiden van desinformatie, leugens en haat. Dat geldt ook op het wereldpodium: Zelfbeschikking stopt waar zelfdestructie begint. Nu de hele wereld wordt gegijzeld, door een gestoorde tiran met een rode knop, beseffen we pas hoe en wat er op het spel staat. Voor het eerst in de geschiedenis wordt een vlijmscherpe grens getrokken: Rusland is af en doet voorlopig nergens aan mee. Met deze allesomvattende sancties zeggen we eindelijk: nee!

Het wordt tijd dat wij veel harder optreden tegen antidemocratische elementen. We moeten ook in Nederland scherper stelling nemen tegen volksvijandige populisten en fascisten. Saboteurs verwijder je uit je organisatie voordat ze een splijtzwam worden. Als wij de grens van onze vrije rechtsstaat niet bewaken, dan hebben we straks geen vrije rechtstaat meer. Als wij geen einde maken aan saboteurs, dan maken zij een eind aan ons. Of zoals Albert Einstein het zei: de wereld is een gevaarlijke plek om te wonen; niet vanwege de mensen die kwaad willen, maar vanwege de mensen die daar niets tegen doen.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden