Zon

Geld maakt niet gelukkig, is een oude wijsheid. Maar je kunt beter janken in een Ferrari dan op de fiets” wordt er soms achteraan gezegd. En er wordt wat afgejankt in Nederland. Soms van oprecht verdriet, soms van opgefokte verontwaardiging. We dreigen van het meest gelukkige landje ter wereld af te glijden naar het meest gekwetste volkje van Europa. Een land waarin niks en niemand nog deugt en wie dat wel doet bij voorbaat al verdacht is.

Opgezweept door vuilspuitende volksmenners, die onrust stoken en opruiende overheidshaat en onjuiste informatie verspreiden. Afgelopen week propageerde een gekozen tweede kamerlid zelfs geweld tegen de eigen overheid. Het klimaat verhit en verhardt. De saamhorigheid, stabiliteit en sociale cohesie, in ons land lijken steeds brozer en breekbaarder. Misschien zouden we allemaal een potje moeten janken, om de teloorgang van het collectief gezond verstand in Nederland.

Maar je kunt dat ook niet doen en gewoon kijken naar wat er wel is. Zien wat ons verbindt, vrolijk maakt en verder brengt. De vele festivals en feestjes die weer uitbundig kunnen worden gevierd. De komende dagen kunnen we even intens genieten van de zon op Tenerife, Terschelling, of in de achtertuin. Alles wat we zien is wat we er zelf van denken. Het enige dat daarom altijd waar is, is dat jij zelf beslist hoe je de dingen ziet.

Alles wat wij waarnemen is in principe neutraal. We hebben er echter nooit neutrale gedachten over. Alles wat we zien kleuren wij in vanuit ons eigen perspectief. Eens, oneens, goed, fout, links, rechts, voor of tegen. Er is niks buiten onze eigen beleving. Alles wat je ziet en ervaart is een projectie van je eigen wereldbeeld. De gedachte over de situatie bepaalt die situatie en niet andersom.

Als de wereld is wat jij er zelf van denkt. Dan kun je die wereld veranderen door anders te denken. De zon is daarbij een dagelijkse herinnering, aan dat we altijd weer uit donkere tijden kunnen opstaan, zolang we ons eigen licht laten schijnen. Dus geniet van de zon maar houd je hoofd koel.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden